Table of Contents
Het kan betekenen dat de elektricien eens in de zoveel tijd gecontroleerd wordt op zijn werkwijze. Informeer ook naar de verzekeringen die een elektricien afgesloten heeft. Mocht er onverhoopt iets fout gaan bij de uitvoering van een klus, dan wilt u ervan verzekerd zijn dat u zelf niet opdraait voor de kosten.
Tip 3: vraag naar het diploma of certificaat van een elektricien, Vergelijkbaar met de mogelijkheid om te informeren naar de organisaties waarbij een elektricien is aangesloten, is het opvragen van diploma’s en certificaten. Welk certificaat heeft de elektricien in de afgelopen jaren behaald? Sluit dit aan op de klus die u door de elektricien uit wilt laten voeren? Het geeft u een beeld van de vakbekwaamheid van een elektricien.
Mocht dit lastig blijken te zijn, dan is een offerte met daarop het uurtarief en een inschatting van de te maken uren wenselijk. Probeer altijd een maximum af te spreken. U kunt de offerte van de elektricien vergelijken met die van andere partijen. Kies niet direct voor de goedkoopste oplossing, maar zeker ook niet voor de duurste.
Het bieden van vakkundige aanpak en een professionele service behoort tot onze speerpunten. We willen voorkomen dat u op een later moment spijt heeft van uw keuze voor onze vakman!.
Uw energiebedrijf brengt de elektriciteit van buitenaf naar binnen, naar uw meterkast. Deze bestaat uit verschillende onderdelen (van beneden naar boven) (afbeelding l). In het onderste verzegelde deel van de meterkast zitten de hoofdzekeringen. Die mogen alleen bewerkt worden door medewerkers van het energiebedrijf, u mag het zegel dan ook nooit verbreken.
Ook aan de elektriciteitsmeter mogen alleen medewerkers van of namens het energiebedrijf werken. In de verdeelkast, stoppenkast of ook wel groepenkast genoemde bovenste kast, wordt de stroomtoevoer gesplitst in groepen. Daarmee wordt voorkomen dat alle elektriciteit uitvalt als u het systeem overbelast, of als er kortsluiting optreedt. Nu is het zo dat alleen de zekering van de betreffende groep doorbrandt, de andere groepen blijven normaal gesproken gewoon werken.
In de wat nieuwere verdeelkasten zitten naast stoppen ook aardlekschakelaars die een aantal stoppen of groepen tegelijk uitschakelt, zie De aardlekschakelaar houdt in de gaten of er in uw elektriciteit circuit stroomverlies optreedt. Als dat het geval is, schakelt deze schakelaar onmiddellijk uit. Dit kan voorkomen dat brand ontstaat of iemand geëlektrocuteerd wordt.
Onderin de kast komt de elektriciteit van de kilowattuur meter binnen en gaat eerst naar de hoofdschakelaar. Na de hoofdschakelaar wordt de elektriciteit verdeeld. Twee aardlekschakelaars met daarachter weer ieder drie groepen. Vanaf deze groepen gaat er een leiding naar de apparaten, lampen en stopcontacten die op deze groep zijn aangesloten.
Is er een aardsluiting dan schakelt de aardlekschakelaar uit, echter daarmee ook de drie groepen die daaraan vast gekoppeld staan. Vandaar dat een minimum van TWEE aardlekschakelaars in een groepenkast verplicht is. Zoals u waarschijnlijk wel weet, is elektriciteit gevaarlijk. Een stroomstoot is op z’n minst onprettig, !. Het is dus van belang dat U voorzichtig doet als u met elektriciteit aan de slag gaat.
Oefen eerst een keer ‘droog’. Maak vooraf een tekening en ga nog voordat u de werkzaamheden aanvangt, even na hoe de draden lopen, welke kleuren met elkaar verbonden moeten worden en wat de volgorde van de werkzaamheden moet zijn. Schakel in de meterkast in ieder geval de elektriciteit uit van de groep waaraan u gaat werken.
Probeer even of de elektriciteit inderdaad uitgeschakeld is, door te meten met een spannings zoeker of door een lamp of iets dergelijks even aan te zetten die op dezelfde groep zit. Als het goed is, doet deze lamp het nu niet. Twijfelt u nog, maak dan opzettelijk kortsluiting. Een belangrijke voorzorgsmaatregel is het gebruiken van niet – geleidende materialen.
En, houd water ver uit de buurt van de werkzaamheden. Ga op een natte ondergrond staan en zorg ervoor dat u zelf niet nat bent Als u een trap nodig hebt, ( neem een goede stevige trap ) zet die dan stabiel neer en ga zo hoog staan dat u makkelijk bij de plaats kunt waar u de werkzaamheden moet uitvoeren.
– Schakeldraad – Aarddraad. Noot: Soms komt men in nieuwe woningen ook Wit en Oranje bedrading tegen, wit is veelal voor ventilatie en oranje voor rookmelders. Normaal gesproken bestaan de inpandige leidingen uit ronde kunststof buizen met een diameter van 16 mm. Daar lopen de draden dan doorheen. Als de leidingen in de muur zijn weggewerkt, noemen we ze , als ze op de muren zijn aangebracht, spreken we van .
Ook is het mogelijk om elektra leidingen aan te leggen in SL plinten, holle plinten die te gebruiken zijn als kabelgoot, zie hiervoor het onderdeel plinten-kabelgoot Als u ronde buizen gebruikt als opbouwleiding heeft u beugels nodig. Daarmee zet u de buizen om de 40 cm vast op de muur.
Lasdozen zijn nodig om de aftakkingen te kunnen maken, sokken om de buizen aan elkaar te kunnen koppelen, en schakelaars en stopcontacten om de lamp of het apparaat aan en uit te kunnen zetten. Er zijn vier verschillende lasdozen: In een (afbeelding 2) maakt u op een centrale plaats ( meestal in het midden van een ruimte in het plafond ) de verbinding naar alle lampen, stopcontacten en schakelaars.
Daarvoor hebt u een buigveer nodig - er die verschillende specialisaties in huis heeft. Je kan werken in bijvoorbeeld de woningbouw of utiliteitsbouw (zoals scholen, ziekenhuizen of kantoren) of met midden- of hoogspanningsinstallaties.. Aan het ene uiteinde van de buigveer bindt u een draad. Die moet zo lang zijn dat hij uit de buis blijft hangen, zodat u de buigveer na gebruik weer uit de buis kunt halen. Voor rechte buizen zijn ook kant en klaren 90 graden bochten leverbaar Gebruikt u wel flexibele buis, dan moet u de beugels waarmee u de buis vast zet op de muur, wat dichter bij elkaar plaatsen dan bij niet flexibele buis.
Gebruikt U flexibel buis, dat is het naderhand of bij storingen etc, ontzettend moeilijk draden te vervangen of bij te trekken! Als u eenmaal de bochten gebogen hebt, kunt u de draden door de buizen gaan leggen. Dat doet u met een trekveer (afbeelding 6). De draden die door de buis heen moeten, bindt u aan het oog dat aan het uiteinde van de trekveer zit.
Draaide ‘blote’ einden van de draden aan elkaar en haal ze door het oog van de trekveer. Nu voert u eerst de trekveer door de buis en daarmee dus ook de draden. Zorg ervoor dat u overal waar u draden aan elkaar moet maken (moet ‘lassen’), voldoende draad laat uitsteken.
Om een draad af te takken kunt u lasklemmen of lasdoppen gebruiken. Een lasklem is plat, een lasdop is rond ( zie afbeelding ). Bij beide is het van belang dat er alleen maar ‘afgestripte draad’ in zit, er mag dus geen ‘afgestripte draad’ uit de lasdop of lasklem steken.
Dan moet u namelijk de ‘afgestripte draden’ in elkaar draaien voordat u ze in de lasdop voert en dat kost millimeters. Hebt u teveel ‘afgestripte’ draad; knip dan het overbodige deel weg met een zijkniptang. Als u een stopcontact ( WCD) vervangt, kunt u gewoon gebruik maken van dezelfde schroeven en schroefgaten.
Buig daarvoor een lusje in de ‘afgestripte draad’ en sla dat lusje om de schroef heen. Zorg ervoor dat u de schroef goed vastdraait, een los contact is gevaarlijk omdat er vonken over kunnen springen van draad naar schroef (Net zoals je collega’s in de particuliere of residentiële bouw liggen de taken van een elektricien in de industrie rond alles wat te maken heeft met elektrische installaties.). Tenslotte schroeft u het binnenwerk van het nieuwe stopcontact ( WCD) vast.
WCD zonder links en met rechts randaarde ( aardecontacten ). Wanneer u een WCD op een brandbaar materiaal bevestigt ( bv hout ) dan dient de WCD te zijn voorzien van een muurplaat zoals u ziet op de foto hierboven. Tip, wij gebruiken altijd WCD’s van het merk GIRA, wat duurder maar kwalitatief goed materiaal U gaat te werk als bij het vervangen van een stopcontact, maar nu moet u de draad (of de als het om een oude installatie gaat) in het gaatje onder de rode pal steken (of het gat waarbij de aanduiding P of L staat).
Om de draden weer los te maken, drukt u op de pal. Er is ook schakelmateriaal dat is uitgevoerd met schroefklemmen i. p.v. verende pallen. Een combinatie van schakelaar en stopcontact vergt een extra handeling: u verbindt het rode contact met draad met een contactschroef van het stopcontact. De draad plaatst u onder de andere schroef van het stopcontact.
More from Bouwadvies, Huis renoveren, Huis inrichten
Table of Contents
Latest Posts
Schoonmaak Lelystad
Webshop Bouwmaterieel
Hartman Tuinstoelen Wit
All Categories
Navigation
Latest Posts
Schoonmaak Lelystad
Webshop Bouwmaterieel
Hartman Tuinstoelen Wit